Magmar Naturprodukters historia
Upptäck ett flera hundra år välbeprövat recept
Tjära
Upptagen i den svenska farmakopén från början till slutet (1775 - 1946) och idag i den europeiska.
Nordisk Tjär-framställning är belagd till åtminstone vikingatiden och var länge n viktig bisyssla för bönder i Norrland och Finland. En exportmarknad uppstod på 1600-talet.
Kåda
Farmakopéerna: Alla barrkådorna fanns upptagna i lokala farmakopéer innan Sverige fick en nationell 1775.
Linné berättar från Dalarna: Kvinnfolken, sällan karlarna, tuggar i kyrkan och annorstädes ett slags kåda. På särdeles sätt preparerad. Den de tugga, varav spottet flyter starkt och utspottas. Åtminstone gör han rent tandkött och tänder.
Bivax
Egyptierna använde bivax vid mumifiering och grekerna använde det som emulgeringsmedel i salva och - förstås - en fastare cerat. På 100-talet uppfann Galenus cold cream gjord på bivax som står sig än.
Hudvård
Absorberas inte av huden utan lägger sig på dess yta med en fet och vaxig känsla. Täpper inte till porerna som paraffin.
Skyddar mot väder och vind. Avvisar kyla och vatten. Bevarar värme och fukt. Lugnar irriterad hud som får lugn och ro under vax-skyddet. Mjukar upp torr och narig hud.
(Källa: www.shenet.se)
Magmar Hudsalva kan ibland skifta i färg och konsistens, (mjuk/hårdhet). Detta beror på att den är väldigt het när den hälls upp. Den stelnar fort och den kan skifta i färgnyanser/koncentration i kådan.
Magmar Hudsalva torkar in i huden fort så den den inte kladdar av sig.
Magmar Hudsalva lägger sig som ett skydd.
För behandling av djur:
Lägg burken i ett varmt vattenbad, eller ta ca 1 tsk i en plastpåse, spola sedan varmt vatten på påsen. Då blir den flytande och lättare att smörja in.
Mygg/fästingar
Plågas Ni av mygg och fästingar? smörj in händer och fötter och de flyr....
Dokumenterat av (Uppsala Universitet).