Behandling av kronrandssår med Magmar Hudsalva

En berättelse om hur Magmar Hudsalva hjälpt till att läka ett märkligt sår på ponnyn Goldies ena kronrand hösten 2023.

Therese Arkentoft berättar.

Goldie har fått ett sår på hoven som vi inte har en aning hur den uppkommit. Såg såret första gången för ganska precis två veckor sedan. Vi har tyckt att det blivit bättre emellanåt men idag tog jag ut en veterinär då alla goda råd inte hjälpt.

Pratat med Agriaveterinär inledningsvis och en väninna som är veterinär. Men idag kunde vi inte avvakta längre eller försöka att bota det själv. Han är varken halt eller öm, han har inte heller feber. Helt oöm vid beröring.

 Så här såg det ut i början på september.

 

Det här är från 10:e september.

 

2023-09-16

Den 16e september då veterinären kom ut första gången såg det ut så här efter rakning. Veterinären var förbryllad och kliade sig på huvudet, tog med ett cellprov till kliniken. Till dess så ska han vårdas som vi gjort. Torr hage och linda hoven…  Rengöra och smörja med honungssalva var det hon rekommenderade samt linda hoven för att hålla rent. Fick kortison att rengöra med och för att ha direkt på såret.

2023-09-22

Vi har haft en behandling nu sedan i måndags. Kortisonspray 1gång/dag och rengöring med klorhexidinschampo varannan dag. Tyvärr har det inte gett det resultat vi önskat, så nu hoppas jag på att vi får tid på klinik på måndag. Remiss är skickad och jag väntar på ett samtal därifrån idag. Bilden tagen igår efter rengöring.

2023-09-25

Blodprovsvaret har kommit, det visade ingenting. När de gick igenom honom kunde de se en liten förändring på kronranden även på vänster framben, så nu väntar vi på biopsiprovet. Men de var skeptiska till att det skulle visa ngt.

Bilden är tagen när vi var till veterinär och tog biopsiprov, vilket var negativt, dock visste de inte om de fick med tillräckligt med prov då det är svårt att ta det provet.

Vi fortsatte att rengöra och smörja med honungsalva samt linda hoven.

 

2023-09-29 Svar från Veterinärkliniken:             

        

21 oktober och vi fortsatte smörja och linda.

 

2023-11-28
Vi tror att det var en salva som kommer göra reklam i Aftonbladet i morgon som hjälpte till slut. Magmar Hudsalva. Tror den gjorde succé! Vi bytte till den i mitten av november. Då gick det fort!
Läkningen gick mkt snabbare med Magmarsalvan. Fördelen med den var att den lägger sig som ett extra hudlager ovanpå och sitter kvar. Det hade ju varit lite varigt på sina ställen och det försvann efter 2–3 veckor.


2023-12-21

Nu har ju ”ärret ” växt neråt och vi fortsätter att smörja med Magmarsalvan varje dag för att underhålla såret och hoppas att det räcker för att inte få problem när det vuxit ner och det är dags att slå i sömmar i området…

 

2024-03-26
Nedan är en dagsfärsk bild som Leia tog alldeles nyss.

 

Detta handlar om ponnyn Goldie och behandlingen av mycket märkliga sår på höger framhovens kronrand.

Berättat av Therese Arkentoft hösten 2023.

Foto: Leia och Therese Arkentoft.

 

Beezies All Gold aka Goldie

Goldie och Leia Arkentoft

 

 

MAGMAR Hudsalva är ett flera hundra år gammalt familjerecept sedan början av 1700-talet och tillverkas idag av Margaretha Lodestad.

Magmar Hudsalva är ekologiskt producerat i Sverige, på svenska råvaror.

Magmar Hudsalva är gjord av grankåda, tjära, bivax samt fett som kokas i gjutjärnsgryta över öppen eld. Salvan är sammansatt av endast handplockade naturliga råvaror från växtriket, samt animaliskt eller vegetabiliskt fett.

Innehåller inga konserveringsmedel eller kemiska tillsatser.  

 

 

MAGMAR Hudsalva är Varumärkesskyddad och patentgranskad.

Denna produkt innehar säkerhetsrapport samt analyscertifikat enligt Läkemedelsverkets och EU:s regler, riktlinjer och krav och EU-kommissionens autentiseringstjänst (ECAS) och CPNP. 

MAGMAR Hudsalva innehåller: Grankåda, Talltjära, Bivax samt animaliskt fett.

Ingredienser enligt INCI:
Adeps Bovis, Adeps Suillus,
Cera Alba, Piceae Excelsa,
Juniper tar.

Magmar Hudsalva kan köpas här hos EquiReUse Outlet & Second Hand, som är återförsäljare för Magmar Naturprodukter.

Magmar Naturprodukter – EquiReuse Outlet & Second Hand