Om EQUIE ECO och dess historia

Skapare av Equie Eco´s produkter är Jonna Borg Zeidlitz

Jonna är C-tränare i fälttävlan och inverkansdomare. Är i grunden grafiker med många år inom kommunikation och media. Hon driver en  hästgård med träning på den egna terrängbanan, hon har koppling till närliggande terrängbanor som Strömsholm och Enköping.

Jonna driver  uppfödning av tävlingshästar samt kursverksamhet på gården Norrängen utanför Västerås.

Här är hennes berättelse om Equie Eco´s uppkomst

”Att vetevärmaren från början överhuvudtaget kom till, var pga en ridolycka. Olyckan inträffade på en hopptävling på Strömsholm i november 2016. Vår häst ”Grodan” kom mot sista hindret och tittar till på en telefonskärm som blänker till och han reagerar och ”tappar” ett framben. Bommen hamnar mellan frambenen och låser honom i landningen, han faller handlöst och landar i hög fart på nacken som viker sig som ett L. Vi på läktaren väntade på en smäll, att nacken skulle gå sönder, men smällen kom aldrig. Tack och lov. Ingen rolig upplevelse för varken Grodan, ryttaren (som landat i sanden och som hittade grus i öronen flera dagar efter fallet) eller för publiken på läktaren. Tävlingen stängdes av tills vi såg att häst och ryttare av egen maskin kunde gå ut från ridhuset.

Tävlingsveterinären undersökte hästen, såg efter att inga tänder var trasiga, att han var vid gott mod och i kondition att kunna säkert resa hem.

Väl hemma började tankarna vandra, för att hitta ett sätt att hålla den skadade muskulaturen mjuk. Vi frågade runt, googlade och sökte efter en produkt att placera på det skadade området. Vi hade honom strikt under uppsikt av veterinär och hästmassör, för att avgöra hur vi skulle gå tillväga. Eftersom vi inte kunde upptäcka mer än en viss stelhet blev valet att behandla med värme. Ingen sådan produkt fanns hur vi än letade, så vi var helt enkelt tvungna att producera den själv. Det gjorde att första upplagan skapades. Detta var startskottet för Equie Eco.”